måndag 23 mars 2015

Cowboygryta

Ett av mina favoritrecept från Linas matkasse är Cowboygryta, fast jag har skruvat om receptet en del för att få lite mer smak.

Det påminner om en Chili con Carne fast den har inga bönor.

Riv eller hacka en halv gul lök, fräs den i en gryta tillsammans med en till två pressade vitlöksklyftor. Skär bacon och häll i stekpannan, ett paket blir lagom mängd och fräs det tillsammans med lök och vitlök. Efter ett litet tag tillförs ca 500 gram nötfärs och fräsandet fortsätter. Krydda med ca två matskedar paprikapulver, en tesked spiskummin ungefär och två matskedar torkad oregano. Tillsätt ca en och en halv deciliter pizzasås (Mutti förslagsvis). Finns inte den så kan man använda vanliga passerade tomater, eller krossade om man föredrar det. Jag brukar också spetsa till det med lite rödvin eftersom att det ger en väldigt god smak. Häll på utan att skämmas. Kanske en deciliter eller lite mer till och med.
Tillsätt två tärningar köttbuljong och låt allt puttra en stund, ju längre desto bättre men man har ju inte alltid så mycket tid.
Häll i 8 dl vatten och när det kokar så tillförs ca. 1, 5 dl risoni. Låt koka i 11 minuter och din Cowboygryta är klar.
Servera med hackad paprika, gräddfil och lite nachochips.
Den som vill ha lite mjukare paprika i kan förslagsvis lägga den i grytan någon gång under tillagningen.

Vill man ha lite mer sting så kan man förstås tillföra chilipulver eller lite färsk chili. Tabasco funkar också eller annat som tillför lite hetta.

Den här grytan funkar bra att göra och äta dagen efter så det är perfekt käk att ha med sig till fjällen eller sommarstugan eller bara ställa i kylen för barnvakten att ta fram att värma till middag så att denne kan ägna sig åt barnen istället och slippa laga mat.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar