lördag 14 april 2012

Rent vatten och toaletter räddar barns liv i Niger



UNICEF/ Romaric Onadja
UNICEF/Romaric Onadja


I Niger lever nästan halva befolkningen utan tillgång till rent vatten. Ännu fler saknar toalett. Bakterier sprids, barn blir undernärda och ofattbart många dör av diarré, kolera och andra sjukdomar. Vi finns på plats och borrar brunnar, bygger toaletter och sprider information. Med din hjälp kan vi göra ännu mer.


Värst på landsbygden

Niger är ett av länderna i Sahel som är en av de torraste regionerna i Afrika – och i världen. Nästan halva befolkningen saknar tillgång till rent vatten och ute på landsbygden är det ännu värre. Där tvingas två tredjedelar av alla människor hämta sitt vatten från brunnar och dammar som är förorenade. Ofta är det barnen som bär de tunga hinkarna många kilometer varje dag. Ibland tar det arbetet så lång tid att barnen inte hinner gå i skolan.

Brist på toaletter och kunskap om hygien

De flesta byar på landsbygden saknar helt toaletter. Behoven uträttas ute i det fria, vilket lätt sprider bakterier. Dessutom saknar många kunskap om enkla hygienrutiner, som vikten av att regelbundet tvätta händerna med tvål. Allt detta leder till att många barn blir undernärda, sjuka och dör i sviterna av diarréer och andra sjukdomar.
Barn hämtar vatten i en gammal brunn
UNICEF/Pierre Holtz
Kvinnor och barn hämtar vatten i en gammal traditionell brunn i Maradi-regionen. UNICEF arbetar nu för att fler byar ska få säkra brunnar och moderna pumpar med rinnande vatten så att färre barn blir sjuka och invånarna slipper lägga massor av tid på att hämta vatten.

Det finns både hopp och rent vatten

Det finns egentligen gott om grundvatten i Niger, men på grund av brist på pengar och kunskap, tas endast en liten del av detta vatten till vara. Därför har UNICEF kallats in som experter för att förändra situationen. Vi vet vad som behöver göras och fokuserar nu våra insatser i tre regioner där situationen är som allra värst – Zinder, Maradi och Tahoua. Där ska vi inom tre år ge 45 000 människor i 180 byar tillgång till rent vatten och latriner. Av alla dessa är 23 000 barn och 9 000 under fem år.
 
Flickor bär vattendunkar på huvudet
UNICEF/Giacomo Pirozzi
Ute på landsbygden i Niger tvingas två tredjedelar av alla människor hämta sitt vatten från brunnar och dammar som är förorenade. Ofta är det barnen som bär de tunga hinkarna många kilometer varje dag. Flickorna på bilden lever i Maradi-regionen där vattenbristen är som allra störst.

Byinvånarna blir vattenexperter

Vi samarbetar med landets ansvariga myndigheter och involverar dessutom lokalbefolkningen för att de ska lära sig hur alla nya pumpar, brunnar och latriner fungerar. På så sätt kan de ta över ansvaret för underhåll och vi får tid att hjälpa fler barn och familjer någon annanstans.
I varje berörd by kommer invånarna själva att ta stort ansvar för arbetet som ska utföras.  Det är de som bestämmer hur deras by ska utvecklas och de är också en förutsättning för att byn ska ta ett gemensamt ansvar för underhåll, reparationer och ansvara för att vattnet håller bra kvalitet.

Vi sprider livsviktig kunskap om hygien

Många människor i avlägsna områden har aldrig fått möjlighet att gå i skolan och lära sig sambandet mellan vatten, bakterier och sjukdomar. De vet inte heller hur man bygger en enkel toalett.
Om de bara får den informationen, så vet vi att betydligt färre barn kommer att dö eller bli sjuka. Den livsviktiga kunskapen ska vi nu sprida i alla de 180 byarna. Eftersom kvinnorna sköter om vattnet och maten och inte minst barnen, är det främst dem som vi vänder oss till. Det räddar helt enkelt fler barns liv. Och när kvinnorna får ett tydligt ansvar för vattnet, stärks samtidigt deras roll och inflytande i byn.
En flicka lär sig tvätta händerna
UNICEF/Giacomo Pirozzi
Över hela världen sprider UNICEF livsviktig kunskap om vatten och hygien, till exempel i skolan. Flickan på bilden får undervisning av sin lärare i en skola i Niger.

Allt det här ska vi göra

I var och en av de 180 byarna kommer vi tillsammans med byinvånarna att:
  • borra en brunn ned till grundvatten (10-30 meter djup),
  • bygga latriner till varje hushåll,
  • bilda en vattenkommitté som ansvarar för skötseln av vattenkällan,
  • utbilda en reparatör som kan laga byns vattenpump,
  • bilda en hygienkommitté som utbildar om handhygien och samordnar arbetet med avfallshantering och sanitet i byn,
  • sprida information om hygien och sanitet genom lokalradio samt religiösa och traditionella ledare,
  • påverka politiker så att tillgång till vatten och sanitet finns med i lokala budgetar och utvecklingsplaner.

Många positiva effekter

Rent vatten och toaletter kommer att betyda en stor förändring för byinvånarnas vardag. Här är några exempel:
  • Alla får en bättre hälsa och färre drabbas av vattenburna infektionssjukdomar och diarréer.
  • När barnen inte längre är magsjuka så ofta kan de bättre ta till sig näring och utvecklas bättre, både fysiskt och mentalt.
  • Kvinnor och barn (som oftast har ansvar för att hämta vatten) får mer tid att lägga på andra sysslor.
  • Många barn (främst flickor), som tidigare var bundna av hushållsarbete, får tid att gå i skolan.
  • Tid och pengar som tidigare användes till mediciner och sjukvård, kan användas till annat.

Din insats är livsavgörande

Varje dag dör barn i Niger av sjukdomar som sprids via dåligt vatten och bristande hygien. Läget är kritiskt, men med din hjälp kan UNICEF ge barnen i Niger rent vatten och ett bättre liv.
Med dina pengar kan vi borra brunnar, bygga toaletter, dra vattenledningar och påverka politiker så att de prioriterar barns hälsa i sin budget.
Hjälp barn i Niger att få rent vatten och slippa dödliga sjukdomar som kolera och diarré. Skänk en gåva till UNICEFs vattenprogram i Niger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar